VVD BLADEL WIL GLASVEZEL IN DE HELE GEMEENTE
Bladel, 19 mei 2017

De afgelopen periode is in de gemeente Bladel hard gewerkt aan de aanleg van een mooi glasvezelnetwerk. Maar helaas, dit netwerk is alleen voor de inwoners van het buitengebied. En je hoort de VVD zeker niet zeggen dat het niet goed is dat ons buitengebied aangesloten zou worden op dit netwerk. Integendeel, we juichen dit toe maar vinden het alleen wel een probleem dat bij de aanleg van dit glasvezelnetwerk slechts enkel is ingezet op het buitengebied. Dit is door de VVD Bladel de afgelopen jaren ook regelmatig uitgesproken tijdens iedere daarvoor bestemde mogelijkheid.

Binnen de gemeentelijke kernen mogen we het
nog steeds doen met houtje-touwtje netwerken.
Netwerken die hier en daar misschien wel
relatief snel zijn, maar in sommige wijken ook
dramatisch langzaam of zelfs onbetrouwbaar
zijn. En er blijft nog steeds sprake van een
monopoliepositie. Van de broodnodige markt-
werking is geen sprake. Hoogtijd om hier veran-
dering in aan te brengen!

Bladel bungelt nu met het aantal aansluiting van huishoudens in de gehele gemeente met 4% ruim onderaan in het overzicht (en bijbehorende artikel), wat is gepubliceerd in het Eindhovens Dagblad van zaterdag 6 mei jongstleden. Uiteindelijk heeft Zuidoost-Brabant, ooit vooruitstrevend op het gebied van aansluitingen op het glasvezelnet, de vooraanstaande positie verloren. En dat vindt de VVD Bladel in- en intriest. Wij zijn dan ook van mening dat hier werk van gemaakt moet worden.

VVD Bladel heeft inmiddels contact gehad met de gemeente Eersel, die met een dekkingsgraad van circa 90% een goed voorbeeld is voor Bladel. Met beperkte investeringen (eerder functioneel dan financieel) kan de gemeente het voor een commerciële partij aantrekkelijk maken om een glasvezelnetwerk aan te leggen. Het is noodzakelijk dat er wel mogelijkheden worden gecreëerd en niet worden tegengewerkt. Dit gaat de VVD in overleg met andere partijen en met de gemeente in een voorstel uitwerken, wat later dit jaar zal worden gepresenteerd aan en behandeld in de gemeenteraad.

En laten we vooropstellen: het wil niet zeggen dat iedereen ook daadwerkelijk gebruik MOET gaan maken van glasvezel. Het blijft een liberale keuze van de inwoner zelf. Het enige wat wij als VVD Bladel de inwoner willen bieden is de mogelijkheid tot. Het moet een vrije keuze zijn of men glasvezel, kabel of helemaal geen internet wil. Wij willen slechts af van monopolies en betutteling! En als we glasvezel laten varen om te gaan focussen op 5G, zijn we echt het spoor bijster: Het is niet appels met peren, maar appels met tractoren vergelijken… We zijn benieuwd naar uw reacties op dit artikel, bel of mail ons.

Namens de fractie: Pauline Hospel
Fractievoorzitter VVD Bladel
Tel.: 0497-360979 / 06-12454112
Stuur ons een mail